La explotacions ecològiques es multipliquen per 9 des del 2010

A Catalunya ja treballen més de 2000 operadors en aquest sector
Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

El baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics de l’any 2012 presentat recentment, reflecteix que la superfície certificada dedicada a l’agricultura ecològica s’ha multiplicat per nou des del 2010, el que significa que l’any passat van ascendir a 94.972 les hectàrees dedicades a aquest tipus de producció. Per províncies, la llista l’encapçala Lleida, que representa amb 52.319 hectàrees dedicades el 55% de tot Catalunya, seguida de Girona amb 18.998, Barcelona amb poc més de 14.000 i Tarragona en últim lloc amb 9.465 hectàrees designades amb aquesta finalitat.

De la mateixa manera han augmentat els operadors inscrits, que ja sumen 2.065, entre els quals es troben productors, elaboradors, importadors i comerciants, nombre que significa un 20% més que l’any 2010.

Les dades presentades pel Conseller d’agricultura Josep Maria Pelegrí, Miquel Molins, el director general del departament i Daniel Valls, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), revelen que cada vegada més, i malgrat la crisi, el consum d’aquests aliments va en augment. “Tenim clar que és un sector emergent amb un camí molt ampli que podem aprofitar”, ha comentat recentment el conseller. “El nostre objectiu és incrementar la producció ecològica, per al que tenim opcions i també incrementar el consum”, va afegir Pelegrí.

TIPUS D’EXPLOTACIONS

Els aliments ecològics més consumits l’any anterior van ser la fruita (74,7%), les verdures i els llegums (66,7%) i els ous (65,4%), aquests últims han augmentat significativament. Per la seva banda, per tipus de cultius d’agricultura ecològica a Catalunya el que més es planta són vinyes, seguit de les oliveres i els cereals.

En explotacions ramaderes ecològiques la vacuna representa el 54% del total, seguida de la ovina amb un 16% i la caprina que ascendeix al 11%. De nou, per províncies, és a Lleida en què més ha (284).

Els consumidors d’aquest tipus de productes, segons el baròmetre, ho fan sobretot per raons de salut encara que també ressalten la qualitat i el sabor. La proximitat del producte també és important per al consumidor, així el 59% dels compradors habituals si no troben un producte ecològic d’origen català, prefereixen comprar un altre d’aquest origen tot i que no sigui ecològic. Aquest percentatge ha augmentat gairebé 10 punts respecte del 2010.

Per seguir fomentant el consum de productes ecològics el Govern va crear la “Setmana Bio”, que va tenir lloc del 26 d’abril al 4 de maig. Durant aquells dies l’objectiu va ésser agrupar actuacions orientades a promocionar i donar coneixements sobre la producció i l’alimentació ecològica. “Serà un punt de trobada entre productors i consumidors. Aquesta mena d’activitats reflecteixen que estem treballant en aquest sector i que volem promoure aquest tipus d’aliments”, va declarar en el seu moment el conseller d’Agricultura.

Font: El Periódico

Anuncis
%d bloggers like this: